Spring direct naar de hoofdnavigatie, de zoekfunctie of de inhoud

Achtstegroepers uit Hengelo denken mee over toekomst bewegwijzering

Kinderen denken anders en laten zich niet stoppen door dingen die onmogelijk lijken. Met dat uitgangspunt in het achterhoofd, is de leerlingen uit groep 8 van de Dalton Hengelo Zuid gevraagd mee te denken over de toekomst van bewegwijzering.

Wethouder Gerard Gerrits (Verkeer) en NBd-directeur Hanneke Steen waren op maandag 21 september in de klas om de aftrap te geven voor een ochtend vol bruisende ideeën.

Toekomstbeeld
‘Kinderen zijn de weggebruikers van de toekomst’, zegt NBd-directeur Hanneke Steen. ‘Het is dan ook zó leuk om nu al met ze te praten over hoe mensen reizen in pakweg 2035. Is dat nog steeds met de fiets, auto, lopend of met het openbaar vervoer? Of komen er hele nieuwe vervoersmiddelen bij? En die borden langs de weg, zijn die anno 2035 overbodig omdat we allemaal een volledig gepersonaliseerd navigatiesysteem tot onze beschikking hebben? In het jaar dat we vieren dat het 125 jaar geleden is dat de eerste bewegwijzering geplaatst werd, kijken we eerst en vooral naar de toekomst. ‘Kinderen hebben een totaal andere belevingswereld dan volwassenen’, zegt wethouder Gerrits. ‘Waar wij nog wel eens vastzitten in onze denkpatronen, hebben zij daar helemaal geen last van. ‘Kan niet’ komt niet in hun woordenboek voor. Dat maakt ze de ideale sparringpartner. Ik zag het vanmorgen ook in de klas; de kinderen bruisten meteen van de ideeën.’

Aan de slag
Onder begeleiding van adviesbureau Consulting Kids werkten de kinderen in de klas toe naar een toekomstvisie. Daarvoor gebruikten ze bekende methoden en technieken die vertaald zijn naar de belevingswereld van kinderen. Gebaseerd daarop leren de leerlingen doorvragen om tot de kern van het probleem te komen, oplossingen te verzinnen vanuit verschillende perspectieven, te prioriteren en beargumenteren en de beste oplossingen nóg beter te maken. Begin dit jaar zijn ook scholen bezocht in Middelburg en Soest; samen met de slimme ideeën van de kinderen in Hengelo geeft dat de NBd een inkijkje in hun denkwereld.

< Terug naar de vorige pagina