Spring direct naar de hoofdnavigatie, de zoekfunctie of de inhoud

Column Hanneke Steen, directeur NBd

Het komt voor dat we een wegbeheerder bellen en dat we een ‘Eh, NBd?’ denken te horen aan de andere kant van de lijn. Aan de aanvankelijke reactie is dan te merken dat diegene niet direct op het netvlies heeft staan wie of wat wij zijn. Niet zo gek hoor, als je niet vaak met de NBd te maken hebt gehad, bijvoorbeeld als je een kleinere wegbeheerder bent, dan is een wat langere introductie van onze kant nodig voordat het kwartje valt. Sinds een aantal weken zijn we begonnen alle wegbeheerders weer meer actief te benaderen. Om te polsen waar hun behoeften liggen, om verwachtingen helder te krijgen en inzicht te bieden in wat we doen en vooral ook hóe we dat doen. Soms blijkt het samenwerken met ons als een soort black box te voelen; je gooit er iets in (een aanvraag), maar het is maar de vraag of en wanneer er iets uitkomt. Ook gebeurt het nog af en toe dat wegbeheerders ons vergeten en daarmee niet voldoen aan de wettelijke plicht de NBd te betrekken bij de planvorming voor nieuwe bewegwijzering.

Gemeenschappelijk startpunt
We hebben daar als NBd een schone taak. Achter de schermen wordt al tijden hard gewerkt aan het verbeteren van procedures, het op orde maken van data en het toegankelijker maken van beide. Nieuw is de infographic die u als wegbeheerder dit najaar ontvangt. Daarin wordt duidelijk uitgelegd wanneer we wat doen en wat úw rol in dat proces is. Dit middel gaat helpen bij de accountgesprekken die we samen voeren. Jazeker, uiteindelijk zorgen wij ervoor dat elke letter tot de millimeter nauwkeurig op een prachtig bord staat. Wij maken het plan, en doen bij een DVO ook de uitvoering, maar we moeten wel zeker weten dat we het over hetzelfde hebben. Daarom is het zo belangrijk dat elke klant vooraf weet hoe de processen lopen en wat de bijbehorende doorlooptijden zijn. Het helpt als u weet door welke ‘trechter’ de aanvraag gaat en het helpt ons als we binnen afzienbare tijd reactie of groen licht krijgen als die nodig is voor de voortgang. Met realistische verwachtingen hebben we een gemeenschappelijk startpunt – en dat scheelt gewoon gedoe tijdens de wedstrijd.

Regisseur
‘Goede samenwerking’ loopt als een rode draad door alle gesprekken die we met wegbeheerders hebben. Niet altijd is bekend wat wij nodig hebben om een plan tot een goed einde te brengen. Staat er volgend jaar een groot infrastructureel project op de planning? Betrek ons er dan zo vroeg mogelijk bij, zodat we mensen kunnen vrijspelen en een realistische en voorspelbare planning kunnen maken. Als wegbeheerder kunt u straks gevraagd worden om deel te nemen aan Themagroepen van het gewijzigde Platform Bewegwijzering. U kunt daarmee een bijdrage leveren aan het nieuwe Nationaal Kader Bewegwijzering (NKBWW), dat op termijn de huidige Richtlijn Bewegwijzering zal vervangen. Waar de NBd op dit moment nog één van de partijen is in het platform CROW, dat de richtlijnen voor bewegwijzering vaststelt, zal de dienst straks opdrachtgever zijn. Met deze wijziging krijgt de NBd veel meer dan nu een coördinerende en regisserende rol. Meer nog dan nu doen we het straks écht samen.

< Terug naar de vorige pagina